Wat is Fairtrade?

blog over fairetrade - zensitivity- fairtrade producten- fair trade webshop

Fairtrade is een wereldwijde beweging die zich inzet voor betere handelsvoorwaarden en duurzamere praktijken in de productieketen van verschillende goederen. Het letterlijk vertaald betekent “eerlijke handel”. Fairtrade streeft ernaar de leef- en werksituatie van miljoenen boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden te verbeteren door hen een eerlijke prijs te garanderen voor hun producten en hen te ondersteunen bij het opbouwen van duurzame, democratische organisaties.

Kernwaarden van Fairtrade

De missie van Fairtrade is om via betere handelsvoorwaarden de wereld eerlijker te maken. De belangrijkste pijlers zijn:

 1. Empowerment: Boeren ontvangen een betere prijs en eerlijke handelspraktijken, waardoor ze zelf de touwtjes in handen kunnen nemen. Fairtrade helpt ook de genderkloof te verkleinen door de positie van vrouwen te verbeteren.
 2. Fairtrade standaard: Er bestaan strenge regels voor de productie, verwerking en verkoop van alle Fairtrade producten, wat voor positieve effecten op mens en milieu heeft. Dit omvat gelijke kansen, vakbonds- en arbeidsrechten, veilige werkomgevingen, investeringen in onderwijs en gemeenschapsprojecten, en een verbod op kinder- en dwangarbeid.
 3. Sociaal: Boeren zijn georganiseerd in democratische coöperaties. Alle beslissingen worden gezamenlijk genomen.
 4. Milieu: Fairtrade moedigt milieuvriendelijke productie aan en bestrijdt klimaatverandering.

Toezicht en certificering

Het onafhankelijke certificerings- en controleorgaan FLOCERT is verantwoordelijk voor de controle van de Fairtrade regels in de praktijk. Producten moeten aan strenge eisen voldoen om het Fairtrade keurmerk te mogen dragen, zoals een minimum van 20% Fairtrade-ingrediënten voor samengestelde producten. hoe kan ik controleren of een product fairtrade gecertificeerd isBedrijven betalen een gebruiksrechtvergoeding en certificatiekosten aan Fairtrade Nederland en FLOCERT voor het gebruik van het keurmerk.

Is Fairtrade wel zo goed?

Fairtrade heeft zowel voor- als tegenstanders. Voorstanders prijzen de betere arbeidsomstandigheden, milieubescherming en empowerment van boeren. Critici stellen dat de premies en minimumprijzen te laag zijn, dat slechts een klein deel van de opbrengsten bij boeren terechtkomt, en dat Fairtrade een te klein aandeel in de markt heeft om echt impact te hebben. Uiteindelijk is Fairtrade een stap in de goede richting, maar verdere verbeteringen zijn nodig om de doelstellingen volledig te realiseren.

Wat zijn de handelsvoorwaarden van Fairtrade

De belangrijkste handelsvoorwaarden die Fairtrade stelt zijn:

 1. Minimumprijs: Kopers die producten afnemen bij Fairtrade boerencoöperaties zijn verplicht een minimumprijs te betalen. Het gaat om dat deze minimumprijs de boeren in staat moet stellen de kosten voor duurzame productie te dekken.
 2. Fairtrade premie: Bovenop de minimumprijs ontvangen de coöperaties een Fairtrade premie van hun afnemers. De boeren beslissen democratisch waar deze premie aan wordt besteed, vaak voor bedrijfsontwikkeling, productiviteit, kwaliteit, infrastructuur of gemeenschapsprojecten.
 3. Voorfinanciering: Fairtrade biedt de mogelijkheid tot voorfinanciering, zodat boeren kunnen investeren in zichzelf, hun familie en gemeenschap.
 4. Langdurige handelsrelaties: Fairtrade streeft naar langdurige handelsrelaties tussen kopers en boerencoöperaties voor stabiele inkomsten.
 5. Milieuvriendelijke productie: Boeren moeten milieuvriendelijke productiemethoden toepassen, zoals verbeterde bodem- en waterkwaliteit, vermijden van schadelijke pesticiden en afvalbeheer.
 6. Arbeidsrechten: Er gelden strikte regels rond arbeidsrechten, zoals recht op vakbonden, verbod op kinder- en dwangarbeid, gelijke kansen en een veilige werkomgeving.

Deze handelsvoorwaarden moeten door alle partijen in de keten worden nageleefd om het Fairtrade keurmerk te mogen voeren.

Welke producten zijn Fairtrade gecertificeerd

Op basis van de gegeven zoekresultaten zijn de volgende producten Fairtrade gecertificeerd:

 1. Voedingsmiddelen zoals koffie, thee, cacao, bananen, rijst en suiker.
 2. Katoen en kledingproducten gemaakt van Fairtrade katoen.
 3. Cosmeticaproducten die Fairtrade ingrediënten bevatten zoals cacao, katoen, rietsuiker of sesamolie.
 4. Bloemen en planten van Fairtrade gecertificeerde plantages.

Er zijn een paar belangrijke vereisten voor Fairtrade certificering:

 • Voor samengestelde producten is een minimum van 20% Fairtrade ingrediënten vereist om het Fairtrade keurmerk te mogen dragen.
 • Producten kunnen volledig Fairtrade gecertificeerd zijn wanneer alle mogelijke ingrediënten tegen de Fairtrade voorwaarden zijn ingekocht (mono-producten).
 • Het is ook mogelijk om individuele ingrediënten als Fairtrade te certificeren via het Fairtrade Sourced Ingredient (FSI) model.
 • Alle partijen in de handelsketen moeten aantonen dat ze voldoen aan de Fairtrade principes en strenge eisen.

Wereldwijd zijn er meer dan 30.000 verschillende Fairtrade producten verkrijgbaar over een breed assortiment van voedsel, dranken, katoen, kleding en meer.

wat is fairetrade - zensitiivty - fairtrade producten

Hoe kan ik controleren of een product Fairtrade gecertificeerd is

Om te controleren of een product daadwerkelijk Fairtrade gecertificeerd is, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

 1. Fairtrade keurmerk: Kijk of het officiële Fairtrade keurmerk op de verpakking staat afgebeeld. Dit is een vereiste om het product als Fairtrade te mogen labelen.
 2. Fairtrade claim: Op de achterkant of bijsluiter moet een Fairtrade claim staan waarin de Fairtrade ingrediënten en het percentage Fairtrade ingrediënten worden vermeld.
 3. Licentiecontract: Alleen bedrijven met een geldig licentiecontract bij Fairtrade Nederland mogen het keurmerk gebruiken. Zij moeten zich houden aan strikte regels voor het gebruik ervan.
 4. Certificering: Controleer of het product is gecertificeerd door FLOCERT, het onafhankelijke certificerings- en controleorgaan van Fairtrade dat toeziet op naleving van de standaarden.
 5. Ingrediënten: Voor samengestelde producten moet minimaal 20% van de ingrediënten Fairtrade gecertificeerd zijn om het keurmerk te mogen voeren. Voor mono-producten moeten alle mogelijke ingrediënten Fairtrade zijn.

Als al deze punten in orde zijn, kun je er zeker van zijn dat het product voldoet aan de Fairtrade eisen en criteria voor eerlijke handel, milieuvriendelijke productie en goede arbeidsomstandigheden. Mocht je twijfels hebben, kun je contact opnemen met Fairtrade Nederland.

Wat zijn de voordelen van het Fairtrade-keurmerk voor boeren en werkers

Het Fairtrade-keurmerk biedt verschillende voordelen voor boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden:

 1. Minimumprijs: Boeren ontvangen een gegarandeerde minimumprijs voor hun producten die de kosten van duurzame productie dekt, zelfs als de wereldmarktprijs daalt. Dit biedt meer inkomenszekerheid.
 2. Fairtrade premie: Bovenop de minimumprijs krijgen boerencoöperaties een extra Fairtrade premie. De boeren beslissen democratisch waaraan deze premie wordt besteed, zoals bedrijfsontwikkeling, productiviteit, kwaliteit, infrastructuur of gemeenschapsprojecten.
 3. Voorfinanciering: Fairtrade biedt de mogelijkheid tot voorfinanciering, zodat boeren kunnen investeren in zichzelf, hun familie en gemeenschap.
 4. Langdurige handelsrelaties: Fairtrade streeft naar stabiele, langdurige handelsrelaties tussen kopers en boerencoöperaties voor stabielere inkomsten.
 5. Empowerment: Boeren zijn verenigd in democratische coöperaties waar ze gezamenlijk beslissingen nemen, waardoor ze een sterkere onderhandelingspositie hebben.
 6. Milieuvriendelijke productie: Boeren krijgen training in duurzame landbouwmethoden, zoals verbeterde bodem- en waterkwaliteit en vermijden van schadelijke pesticiden.
 7. Arbeidsrechten: Er gelden strikte regels rond arbeidsrechten, zoals recht op vakbonden, verbod op kinder- en dwangarbeid, gelijke kansen en een veilige werkomgeving.
 8. Onafhankelijke controle: Producten zijn gecertificeerd door FLOCERT, het onafhankelijke controleorgaan dat toeziet op naleving van de Fairtrade standaarden.

Door deze voordelen kunnen Fairtrade boeren en arbeiders een betere leef- en werksituatie opbouwen en investeren in een duurzame toekomst.

Hoe kan ik als consument bijdragen aan de fairtrade verkoop

Als consument kun je op verschillende manieren bijdragen aan de Fairtrade-beweging:

 1. Koop Fairtrade producten. Kijk naar het officiële Fairtrade keurmerk op de verpakking en geef de voorkeur aan producten met dit label. Hoe meer vraag, hoe meer aanbod.
 2. Kies voor een breed assortiment. Fairtrade is niet alleen voor koffie en bananen, maar ook voor cacao, rijst, wijn, katoen en meer. Varieer met Fairtrade producten.
 3. Steun bedrijven die Fairtrade omarmen. Beloon merken en winkels die Fairtrade producten aanbieden door daar te kopen.
 4. Vraag om meer Fairtrade opties. Als je favoriete producten nog geen Fairtrade variant hebben, vraag de winkel of producent ernaar.
 5. Verspreid kennis. Vertel familie en vrienden over de voordelen van Fairtrade voor boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden.
 6. Doneer of word vrijwilliger. Steun de Fairtrade beweging met een donatie of als vrijwilliger bij Fairtrade organisaties.
 7. Stem met je portemonnee. Elke Fairtrade aankoop is een stem voor eerlijke handel, betere arbeidsomstandigheden en milieubescherming.

Door bewust te kiezen voor Fairtrade producten, help je mee aan een betere leef- en werksituatie voor miljoenen boeren en arbeiders wereldwijd.

De producten die op Zensitivity verkocht worden is zoveel mogelijk ingekocht op Fairtrade.

Klantbeoordeling 9,1 - Lid ANVR en SGR

Geef een reactie

error: De inhoud is beschermd!