Waarom is kurkuma goed voor je gezondheid

Waarom Is Kurkuma Goed Voor Je Gezondheid,kurkuma gezondheidsvoordelen,kurkuma artritis,natuurlijke ontstekingsremmende middelen,curcumine depressie,kurkuma negatieve effecten

Waarom is kurkuma goed voor je gezondheid en daarom deze aandacht verdient

Kurkuma oftewel geelwortel is misschien wel het meest effectieve kruid dat er bestaat. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat het een belangrijke bijdrage levert aan je lichaam en geest. Dit zijn de top 10 van voordelen van kurkuma met betrekking tot de gezondheid gebaseerd op feiten.

Kurkuma bevat natuurlijke werkzame stoffen met krachtige geneeskrachtige eigenschappen

Kurkuma is een wortel waar stoffen in zitten die de kurkuma zijn gele kleur geven. Het wordt in India al duizenden jaren gebruikt als specerij en geneeskrachtig kruid.

De laatste tijd is de wetenschap begonnen met het onderzoeken naar deze kruid, iets wat indianen al lange tijd weten en nog steeds toepassen – het bevat echt stoffen met geneeskrachtige eigenschappen. Deze stoffen worden curcuminoïden genoemd, waarvan curcumine de belangrijkste is. Curcumine is het belangrijkste actieve bestanddeel van kurkuma. Het heeft een krachtige ontstekingsremmende werking en is een zeer sterke antioxidant. Het curcumine gehalte van kurkuma is echter niet zo hoog. Het is ongeveer 3% van zijn gewicht.

De meeste onderzoeken naar deze kruid maken gebruik van kurkuma-extracten die voornamelijk curcumine zelf bevatten, met doseringen van meestal meer dan 1 gram per dag. Het zou erg moeilijk zijn om deze waarden te bereiken door alleen al het gebruik van het kurkuma-kruid in je voedsel te gebruiken. Daarom, als je het volledige effect wilt ervaren, is het belangrijk om een supplement te nemen dat aanzienlijke hoeveelheden curcumine bevat.

Helaas wordt curcumine slecht opgenomen in de bloedbaan. Het helpt om samen met zwarte peper te combineren, dat piperine bevat, een natuurlijke stof die de absorptie van curcumine met 2.000% verbetert. De beste curcumine voedingssupplementen bevatten piperine, waardoor hun effectiviteit aanzienlijk wordt verhoogd. Curcumine is ook vet oplosbaar, dus het kan een goed idee zijn om het in te nemen bij een vetrijke maaltijd.

SAMENVATTING
Kurkuma bevat curcumine, een stof met krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. De meeste onderzoeken gebruikten kurkuma-extracten die gestandaardiseerd zijn om grote hoeveelheden curcumine te bevatten.

Curcumine is een natuurlijke ontstekingsremmende stof in Kurkuma

Een ontsteking is ongelooflijk belangrijk, klinkt misschien raar. Het helpt je lichaam te vechten tegen externe indringers en heeft ook een rol in het herstellen van schade. Zonder een ontsteking kunnen ziekteverwekkers zoals bacteriën gemakkelijk je lichaam overnemen en je uitschakelen. Hoewel acute, kortstondige ontsteking gunstig is, kan het een groot probleem worden wanneer het chronisch wordt en ten onrechte je lichaamseigen weefsels aantast.

Wetenschappers geloven nu dat chronische ontstekingen op een laag niveau een belangrijke rol spelen bij bijna elke chronische Westerse ziekte. Dit omvat hart- en vaatziekten, kanker, stofwisselings ziektes, Alzheimer en verschillende neurologische aandoeningen. Daarom is alles wat kan helpen bij het bestrijden van chronische ontstekingen van groot belang bij het voorkomen en zelfs behandelen van deze ziekten.

Curcumine is sterk ontstekingsremmend. In feite is het zo krachtig dat het overeenkomt met de effectiviteit van sommige ontstekingsremmende middelen en dat zonder de bijwerkingen. Het blokkeert NF-kB, een molecuul dat zich in de kernen van je cellen begeeft en dat genen die verband houden met ontstekingen inschakelt. NF-kB zou een belangrijke rol spelen bij veel chronische ziekten. Zonder in de details te treden (werking van een ontsteking is zeer ingewikkeld verhaal), is het belangrijkste resultaat dat curcumine een bio-actieve stof is die ontstekingen op moleculair niveau bestrijdt.

Kurkuma vergroot de anti-oxidant werking van het lichaam aanmerkelijk

Oxidatieve schade wordt verondersteld dat het één van de factoren is achter de veroudering en vele ziekten. Het gaat om vrije radicalen, zeer reactieve moleculen met razendsnelle elektronen. Vrije radicalen hebben de neiging om te reageren met belangrijke organische stoffen, zoals vetzuren, eiwitten of DNA.

De belangrijkste reden dat antioxidanten zo gunstig zijn, is dat ze je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Curcumine is een krachtige antioxidant die vrije radicalen kan neutraliseren door zijn chemische structuur. Bovendien stimuleert curcumine de activiteit van de eigen antioxidanten-enzymen van je eigen lichaam. Op die manier geeft curcumine een één-tweetje tegen vrije radicalen. Het blokkeert ze direct en stimuleert vervolgens de eigen antioxidante afweer van je lichaam.

Curcumine versterkt je hersenfunctie en geeft een lager risico op hersenaandoeningen

Vroeger geloofde men niet dat neuronen in staat waren om zich na de eerste levensjaren te verdelen en zich te vermenigvuldigen. Het is nu echter bekend dat dit wel gebeurt. Neuronen zijn in staat om nieuwe verbindingen te vormen, maar in bepaalde gebieden van de hersenen kunnen ze zich ook vermenigvuldigen en in aantal toenemen. Een van de belangrijkste oorzaken van dit proces is de neurotrofische factor van de hersenen (BDNF), een soort groeihormoon dat in je hersenen wordt aangemaakt.

Veel voorkomende hersenaandoeningen worden in verband gebracht met verminderde waarden van dit hormoon, waaronder depressie en de ziekte van Alzheimer. Interessant is dat curcumine het hersenniveau van BDNF kan verhogen. Door dit te doen, kan het effectief zijn in het voorkomen of zelfs terugdringen van veel hersenaandoeningen en achteruit gang in de hersenfunctie door ouderdom.

Het kan ook het geheugen verbeteren en je wijzer maken, wat logisch lijkt gezien de effecten op de BDNF-niveaus. Hier zou meer onderzoek naar moeten worden gedaan om dit te bevestigen

Curcumine verlaagt het risico op hart- en vaatziekten

Hartaandoeningen is de nummer 1 doodsoorzaak in de wereld. Onderzoekers bestuderen het al verschillende decennia en hebben veel geleerd over waarom het gebeurt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hartaandoeningen ongelooflijk ingewikkeld zijn en dat er verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen.

Curcumine kan aan bijdragen tot het omkeren hartaandoeningen .
Misschien is het voornaamste voordeel van curcumine als het gaat om hart-en vaatziekten is het verbeteren van de functie van het endotheel, dat is de binnenzijde van je bloedvaten.

Het is bekend dat de endotheel disfunctie een belangrijke oorzaak van hartaandoeningen is en dat je endotheel niet in staat is om de bloeddruk, de bloedstolling en diverse andere factoren te controleren.

Verschillende onderzoeken suggereren dat curcumine leidt tot verbeteringen in de endotheel functie. De ene onderzoek toonde aan dat het net zo effectief is als lichaamsbeweging, terwijl een ander onderzoek aantoont dat het net zo effectief is als het geneesmiddel Atorvastatine.

Bovendien vermindert curcumine ontstekingen en oxidatie (zoals hierboven besproken), die ook een rol spelen bij hart- en vaatziekten.

In een onderzoek gaven ze 121 mensen, die een paar dagen voor en na de operatie een willekeurige coronaire bypassoperatie ondergingen, een placebo of 4 gram curcumine per dag. De curcumengroep had een 65% verminderd risico op een hartaanval in het ziekenhuis.

Kurkuma kan helpen om kanker te voorkomen (en misschien zelfs te behandelen)

Kanker is een vreselijke ziekte, die wordt gekenmerkt door een ongecontroleerde celgroei. Er zijn veel verschillende vormen van kanker, die nog steeds verschillende aspecten met elkaar gemeen hebben. Sommige van hen lijken te worden beïnvloed door curcumine supplementen.

Curcumine is onderzocht als een nuttig kruid bij de behandeling van kanker en heeft een effect op de groei, ontwikkeling en verspreiding van kanker op moleculair niveau. Onderzoek heeft aangetoond dat het kan bijdragen aan de dood van kankercellen en de angiogenese (groei van nieuwe bloedvaten in tumoren) en uitzaaiing (verspreiding van kanker) kan verminderen.

Meerdere onderzoeken tonen aan dat curcumine de groei van kankercellen in het laboratorium kan verminderen en de groei van tumoren in proefdieren kan remmen. Of hoge dosis van de curcumine (bij voorkeur met een absorptieversterker zoals piperine) kan helpen bij de behandeling van kanker bij de mens is nog niet goed onderzocht. Er zijn echter aanwijzingen dat het kanker kan voorkomen, met name kanker van het spijsverteringsstelsel zoals colorectale kanker.

In een 30 dagen durend onderzoek bij 44 mannen met laesies in de dikke darm die soms tot kanker kunnen leiden, verminderde 4 gram curcumine per dag het aantal laesies met 40%. Misschien zal curcumine op een dag samen met een conventionele kankerbehandeling worden gebruikt. Het is nog te vroeg om het zeker te zeggen, maar het ziet er veelbelovend uit en wordt intensief bestudeerd.

Curcumine kan handig zijn bij het voorkomen en behandelen van de ziekte van Alzheimer

Alzheimer is de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte ter wereld en een belangrijke oorzaak van dementie. Helaas is er nog geen goede behandeling beschikbaar voor de ziekte van Alzheimer.

Daarom is het van het grootste belang om te voorkomen dat de ziekte zich in de eerste plaats voordoet. Er is wellicht goed nieuws aan de horizon omdat is aangetoond dat curcumine de bloedsomloop in de hersenen stimuleert. Het is bekend dat ontsteking en oxidatieve schade een rol spelen bij de ziekte van Alzheimer en curcumine heeft een gunstig effect op beide.

Daarnaast is een belangrijk kenmerk van de ziekte van Alzheimer dat men een toename van eiwitten in de hersenen ziet, de zogenaamde amyloïdplaques, die een belangrijke rol spelen bij de ziekte van Alzheimer. Studies tonen aan dat curcumine deze plaques kan helpen te verminderen.

Of curcumine de progressie van de ziekte van Alzheimer bij mensen echt kan vertragen of zelfs ombuigen is op dit moment onbekend en moet goed worden bestudeerd.

Artritis patiënten reageren goed op curcumine/kurkuma

Artritis is een algemeen probleem in de Westerse landen. Er zijn verschillende types, waarvan de meeste gepaard gaan met ontstekingen in de gewrichten. Aangezien curcumine een krachtige ontstekingsremmende stof is, is het logisch dat het kan helpen bij artritis.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat dit waar is. In een onderzoek bij mensen met reumatoïde artritis was curcumine nog effectiever dan een ontstekingsremmende medicatie.

Veel andere studies hebben gekeken naar de effecten van curcumine op artritis en hebben verbeteringen in verschillende symptomen geconstateerd.

Uit onderzoek blijkt dat Curcumine geweldige voordelen heeft tegen depressie

Curcumine heeft een zekere vooruitzicht getoond bij de behandeling van depressie. In een gecontroleerd onderzoek werden 60 mensen met een depressie verdeelt in drie groepen. Eén groep nam Prozac, een andere groep een gram curcumine en de derde groep zowel Prozac als curcumine.

Na 6 weken had curcumine geleid tot verbeteringen die vergelijkbaar waren met die van Prozac. De groep die zowel Prozac als curcumine nam, deed het het het beste. Volgens deze kleine onderzoeksgroep is curcumine net zo effectief als een antidepressivum.

Depressie is ook gekoppeld aan verminderde niveaus van hersenafgeleide neurotrofische factor (BDNF) en een krimpende hippocampus, een hersengebied dat een rol speelt bij het leren en geheugen.Curcumine verhoogt de BDNF-niveaus, waardoor sommige van deze veranderingen mogelijk worden omgekeerd. Er is ook enig bewijs dat curcumine de hersenneurotransmitters serotonine en dopamine kan stimuleren.

Curcumine kan helpen bij het vertragen van ouder worden en ouderdomsgerelateerde chronische ziekten

Als curcumine echt kan helpen hart- en vaatziekten, kanker en Alzheimer te voorkomen, zou het duidelijke voordelen hebben voor een lange levensverwachting. Om deze reden is curcumine zeer populair geworden als anti-aging supplement. Maar aangezien men gelooft dat oxidatie en ontsteking een rol spelen bij veroudering, kan curcumine effecten hebben die veel verder gaan dan alleen het voorkomen van ziekten.

Kurkuma en vooral de meest actieve stof curcumine heeft vele wetenschappelijk bewezen voordelen voor de gezondheid, zoals de mogelijkheid om hart- en vaatziekten, Alzheimer en kanker te voorkomen. Het is een krachtige ontstekingsremmer en antioxidant en kan ook helpen bij het verbeteren van de symptomen van depressie en artritis.

Als je kurkuma/curcumine supplement wilt kopen, is er een uitstekende selectie op Holland en Barret met duizenden goede klantenbeoordelingen. Het wordt aanbevolen om een product te vinden met BioPerine (de handelsmerknaam voor piperine), dat is de stof die de curcumine absorptie met 2.000% verbetert.

Zonder deze stof gaat het grootste deel van de curcumine gewoon door je spijsverteringskanaal.

Let op: Kurkuma kan een negatieve interactie hebben met bepaalde medicijnen. Gebruik je medicijnen en je wil kurkuma als voedingssupplement gebruiken, neem dan contact op met je apotheek of huisarts. Af en toe als kruid in je eten is niet zo erg. Blijf alert.

Klantbeoordeling 9,1 - Lid ANVR en SGR

Geef een reactie

error: De inhoud is beschermd!