Maak deze Gado Gado Salade recept in Chef-Stijl.

Met krokante tempeh, een fluweelzachte pinda-ketjapdressing en een tropische toets van geroosterde kokos

Gado Gado is een geliefd gerecht uit de Indonesische keuken: een levendige mix van gestoomde en verse groenten met een decadente pindadressing. Vandaag geven we dit klassieke gerecht een plantaardige twist met knapperige tempeh van lupine en een dressing die de perfecte balans vindt tussen zoet, pittig en hartig. Klaar om een culinaire reis naar Zuidoost-Azië te maken? Zet je messen klaar en laten we samen koken!

— Advertentie —

Koken, Kookwinkel online, kookspullen kopen, Kookgerei kopen, pannen kopen, alles voor de keukenKoken

Ingrediënten (voor 2 personen)

Groenten en Tempeh:

  • 250 g sperziebonen
  • 75 g taugé
  • 200 g tempeh (bijv. Bumi Organics)
  • 1 mini-komkommer (250 g)
  • 200 g wortel (winterpeen)
  • 30 g bosui

Voor de Pindadressing:

  • 50 g pindakaas (bij voorkeur zonder suiker)
  • 25 ml ketjap manis
  • 1 tl suiker
  • 2 el azijn
  • 4-6 el gekookt water
  • ½-1 tl sambal oelek (of naar smaak)
  • Zout en peper

Toppings:

  • 20 g grote kokosvlokken
  • 1-2 tl geraspte verse laos (galanga)

Overige benodigdheden:

  • Plantaardige olie
  • Azijn
  • Kookgerei: grote koekenpan, kleine kookpan, zeef, rasp

Stap-voor-stap Bereiding

1. Bereid de ingrediënten voor

Breng water aan de kook in een waterkoker of pan. Dop de sperziebonen en halveer ze. Schrob de wortel goed schoon en rasp grof. Snijd de mini-komkommer schuin in dunne plakjes. Snijd de tempeh eerst in dunne plakken en vervolgens in reepjes van ongeveer 1 cm breed. Rasp de verse laos tot je 1-2 tl hebt.

Tip: Vers geraspte laos geeft die authentieke, kruidige diepgang. Geen laos? Gebruik een mespuntje laospoeder als alternatief.


2. Rooster de kokosvlokken

Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de kokosvlokken toe en rooster ze in 2-3 minuten goudbruin. Blijf erbij en schud regelmatig; kokos kan snel verbranden. Zet de vlokken apart.

Tip: De subtiele nootachtige smaak van geroosterde kokos geeft je gerecht een luxe touch – onmisbaar voor dit recept.


3. Blancheer de groenten

Doe de taugé in een kom en overgiet deze met heet water. Laat 1-2 minuten staan, giet af en laat uitlekken in een zeef. Breng de sperziebonen in een pan met licht gezouten water aan de kook en kook ze in 6-10 minuten beetgaar. Giet af en spoel kort af met koud water om de mooie groene kleur te behouden.

Keukengeheim: Door de sperziebonen direct af te spoelen met koud water stopt het kookproces en blijven ze lekker knapperig.


4. Bak de tempeh krokant

Verhit 2 el plantaardige olie in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur. Bak de tempehreepjes in 7-9 minuten goudbruin en krokant. Voeg de geraspte laos en de helft van de ketjap manis toe. Roerbak nog 1 minuut zodat de smaken zich kunnen mengen. Breng op smaak met zout en peper.

Suggestie: Wil je een extra knapperige tempeh? Dep deze voor het bakken droog met keukenpapier om overtollig vocht te verwijderen.


5. Maak de pindadressing

Meng in een kom de pindakaas, de rest van de ketjap manis, suiker, azijn, sambal, een snuf zout en 4-6 el heet water. Klop tot een gladde dressing. Proef en breng op smaak met extra zout, peper of een vleugje suiker, afhankelijk van je voorkeur. De dressing moet een perfecte balans hebben tussen zoet, zuur en pittig.

Tip: Vind je de dressing te dik? Voeg nog een klein beetje heet water toe om hem dunner te maken.


6. Dresseer en serveer

Leg de wortelrasp, komkommer, taugé, sperziebonen en tempeh in aparte groepjes op een bord. Besprenkel alles royaal met de pindadressing. Bestrooi met de geroosterde kokosvlokken en fijngesneden bosui. Serveer eventueel extra sambal aan de zijkant voor de liefhebber.

Finishing Touch: Serveer de salade op een mooi groot bord of schaal. Het contrast van de kleuren maakt het niet alleen een feest voor de smaakpapillen, maar ook voor het oog.


Waarom je dit gerecht vandaag moet maken

Deze plantaardige Gado Gado-salade is meer dan een gerecht; het is een ode aan smaak, eenvoud en balans. Elke hap combineert het knapperige van de verse groenten, het hartige van de tempeh, het romige van de pindadressing en het zoete van de geroosterde kokos. Het bewijst dat een dag zonder vlees niet alleen goed is voor het milieu, maar ook pure verwennerij voor jezelf.


Jouw uitdaging, maak jouw eigen Gado Gado!

Ben jij klaar om jouw innerlijke chef-kok wakker te maken? Doe je schort om, volg deze stappen, en laat je verrassen door de rijke smaken van deze Indonesische klassieker. En vergeet niet: maak een foto van jouw creatie en deel hem met vrienden of op social media! #zensitivity

Frisse salade recept in Gado Gado stijl-online magazine voor vrouwen-zensitivity

Gecreëerd door:  Chef-kok Mirte van Marley Spoon

Boodschappen zo in de keuken bezorgt, alle ingrediënten worden per gerecht verpakt en gekoeld thuisbezorgd. Het leven is te kort om slecht te eten; simpele, verse ingrediënten – en een beetje zorg – is alles wat nodig is om iedere dag een goed gerecht op tafel te zetten.

Nieuwste artikelen en onderwerpen

Een reactie op “Frisse salade recept in Gado Gado stijl

Geef een reactie