Vitamine B12 tekort: weet wat je doet

vitamine B12 tekort: weet wat je doet-Zensitivity.nl-vitamine B12-B12 gebruik-nadelen van vitamine B12

Vitamine B12 tekort: weet wat je doet

Vitamine B12 is in meerdere opzichten een bijzondere vitamine. Deze komt van nature alleen voor in voedsel van dierlijke herkomst. Vitamine B12 is van belang voor veel lichaamsprocessen en kan daardoor bij een tekort hieraan een breed scala aan klachten geven die per persoon ook nog flink kunnen verschillen. Een tekort wordt daardoor niet altijd direct herkend, waardoor dan soms foute diagnoses worden gesteld.

De opname en verwerking van deze vitamine is een complex traject en afwijkend van die van alle andere vitamines. Bovendien slaat een gezond lichaam deze vitamine op, vooral in de lever. Een voorraad voor enkele jaren. EenVitamine B12 -tekort komt meestal door een blijvend lichamelijk foutje in het ingewikkelde traject van de opname hiervan. Het ontstaan van het tekort komt sluipenderwijs en is in de beginfase niet goed te zien aan de vitamine B12 -waarde in het bloed. In de fase waarbij de B12 in het bloed nog normaal is kan er al wel sprake zijn van een functioneel tekort. Dit is een tekort op weefselniveau en dat geeft de klachten.
Veel mensen met dit probleem herkennen zich in de klachten die gemakkelijk te vinden zijn op het internet. En dan ligt het gevaar op de loer door de vele vitamine aanbieders die hierop inspelen met hoog gedoseerde vitamine B12-(smelt)tabletten. En het is zo gemakkelijk om dit maar eens te proberen want baat het niet, het schaadt ook niet, zo denkt men. Maar als je een zich ontwikkelend probleem hebt met de vitamine B12 -opname, dan kan dit  je heel erg schaden.

 

Klachten bij vitamine B12 tekort

Heb je klachten die wel eens door een vitamine B12 -tekort zouden kunnen komen, slik dan niets bij waarin vitamine B12 of foliumzuur zit, Laat eerst via de huisarts prikken op B12 en bij een laag-normale waarde verder testen op foliumzuur, B6, MMA (methylmalonzuur) en homocysteïne. Met de twee laatste tests is soms eerder een functioneel vitamine B12 tekort aan te tonen. Zijn de uitslagen niet duidelijk genoeg voor de huisarts, dan zou je na b.v. drie maanden nog eens kunnen testen en kijken naar de trend van de uitslagen.

 

Waarom geen vitamine B12 slikken?

De enige juiste behandeling bij een opnameprobleem van vitamine B12 is met B12-injecties. Op die manier wordt het opnameprobleem omzeild. Er wordt vaak gesuggereerd dat dit net zo goed behandeld kan worden met hoog gedoseerde vitamine B12-tabletten, ook huisartsen beweren dit wel. De onderzoeken die dit zouden bevestigen zijn echter kleinschalig en kortdurend geweest en niet voor alle leeftijden. Ze vormen niet het bewijs dat tabletten zouden kunnen volstaan. In de situatie dat het probleem zich aan het ontwikkelen is en de opname nog niet helemaal op nul is, dan kunnen de hoog gedoseerde tabletten eerst de klachten soms wel verminderen. De patiënt ziet hierdoor de tabletten als dé oplossing van zijn/haar probleem en de vitamineverkoper maakt hier dankbaar gebruik van. Maar als de opname steeds verder afneemt, dan werken ze op en duur onvoldoende.

Zou je wel gaan slikken zonder dat de dokter dit goed heeft onderzocht, dan gaat sowieso de vitamine B12-waarde in het bloed duidelijk omhoog. En als je dan pas met je klachten bij de dokter komt, dan “lijkt” je vitamine B12 normaal en ziet de dokter geen probleem met vitamine B12 (ook niet na enkele maanden stoppen) en krijg je niet de behandeling die je wel zou moeten hebben, namelijk de vanouds beproefde injecties. Met alle nare gevolgen van dien.

 

Wat moet je weten over vitamine B12

Ga bij vermoeden van vitamine B12-tekort nooit extra B12 of foliumzuur innemen zonder eerst de vitamine B12-status te testen via de huisarts.
Bij een vitamine B12-tekort blijken de tabletten soms wel iets te helpen, echter de aanvulling met deze supplementen is meestal te weinig om de klachten weg te nemen, maar voldoende om de diagnose te verdoezelen.Een gewaarschuwd mens telt voor twee.


Henk de Jong – Groningen

Lees ook onze andere artikelen over vitamine B12:


Klantbeoordeling 9,1 - Lid ANVR en SGR

8 reacties op “Vitamine B12 tekort: weet wat je doet

  1. Daisy zegt:

    Moet je wel een huisarts hebben die weet wanneer de waardes te laag zijn. Heb zo lang moeten zeuren met een waarde van 117. Na weken supplementen te hebben geslikt was ie 104. Nou, toen mocht ik eindelijk aan de injecties! Duurde 11 maanden voor mijn klachten verminderden. Nu elke maand lekker prikken haha

Geef een reactie

error: De inhoud is beschermd!