Spirituele betekenis van een vlinder

Spirituele Betekenis Van Een Vlinder-zenstivity-spiritualiteit-dieren betekenis

De vlinder is een van de weinige totemdieren die de persoonlijke transformatie vertegenwoordigen. Wanneer je een vlinder ziet, denk dan na op wat er in je leven of in je gedrag nodig is om te veranderen of te transformeren naar wat je behoefte is en waar je verlangen ligt.

Wellicht geeft deze vlinder je een aanwijzing om bewust te zijn van je eigen groei en ontwikkeling, maar ook om de schoonheid van het leven te zien. Een belangrijke boodschap die via de geest van de vlinder wordt doorgegeven, gaat over het vermogen om belangrijke ontwikkelingen met dankbaarheid en zachtheid door te voeren. Ontdek snel wat de spirituele betekenis van een vlinder voor jou kan betekenen.

Wat is de spirituele betekenis van de vlinder

Wat is de spirituele betekenis van de vlinder, als je deze je pad kruist? De vlinder wordt voornamelijk gekoppeld aan de symboliek van verandering en transformatie.

 • Krachtige transformatie, verandering in je leven, persoonlijkheid
 • Ontwikkeling van verschillende levenscyclussen
 • Vernieuwing, wedergeboorte
 • Speelsheid, zachtheid in jezelf
 • Verhoging van het aardse, afstemmen op emotionele of spirituele zaken
 • De wereld van de ziel, de psyche…

In de tweede plaats gaat het bij de vlinder over het vinden van zingeving in het leven en meer bewust zijn over jezelf.

Wat wil een vlinder laten zien en zeggen

Je bent een persoon die vaak geen eigen mening heeft, je doet wat een ander zegt of van je verwacht. Je bent een pleasure en doet wat anderen zeggen of bent bang wat ze van je zullen denken. Kortom, je omringt je met negatieve energie en je  omgeving waarin je leeft zit vol negativiteit. Je gedrag laat onzekerheid zien of je weet het zo te verbloemen door de clown uit te hangen. Conclusie: het komt het er op neer dat je niet jezelf bent.

Tot er iets gebeurt waardoor veranderd: je zit een bedreigende situatie, je leven verandert 180 graden of je moet afscheid nemen van iemand waar je veel van houdt. Je komt in een situatie terecht waardoor je moet gaat nadenken over jouw leven. Door goed te luisteren en moment voor jezelf te nemen, kom je tot de conclusie dat er maar één persoon is waar je naar mag luisteren en dat ben jij zelf. Het gaat hierover je gevoel en liefde voor jezelf. Je leert jezelf te waarderen. Je gaat leven vanuit je ziel. Je wordt gewoon een ander mens, JEZELF. Je wordt een persoon met eigenwaarde, vertrouwen en je groeit uit tot een stabiele persoonlijkheid.

Lees ook Spirituele betekenis van de witte vlinder

Je leert spelen in het licht. Je leert delen in het licht. Doordat je van jezelf hebt leren houden ben je ook in staat om van anderen te houden, om je liefde te delen. Je leert onvoorwaardelijke liefde kennen. Je gaat relaties en vriendschappen aan op basis van gelijkwaardigheid. Je gaat niet meer leven naar wat een ander vindt, voelt of denkt. Jij bent een vlinder. Je bent getransformeerd van negatief naar positief en blijft steeds veranderen en levenspad lopen. Leef en speel met het leven, speel met het licht…

De vlinder is het symbool van de spirituele transformatie van de mens. Op het bestaansniveau ziet het diertje, wanneer het in de vorm van een rups over Moeder Aarde kruipt, alleen maar wat vlak voor z’n neus ligt. Dan komt er een tijd aan in zijn ontwikkeling waarin het zich in een kleine cocon wikkelt en de duisternis ingaat. In deze duisternis wordt alles helemaal afgebroken. Gedurende die tijd vindt er een grote verandering binnen de vlinder plaats.

Deze duisternis is nodig om de spirituele transformatie te ervaren. Op een gegeven moment is de rups in het duister een vlinder geworden. Binnen in de cocon kan hij bewegen en weer tekenen van leven geven, maar hij breekt pas uit de cocon als hij daaraan toe is.

Uiteindelijk komt hij in deze wereld, in dit leven, tevoorschijn als een prachtig schepsel. Toch vliegt hij niet onmiddellijk weg. Hij zit daar alsof hij weer verbinding maakt met de elementen van het leven: water, lucht, vuur en aarde. Dan is er een moment waarop zijn vleugels beginnen te fladderen en in beweging komen. De vlinder ontwikkelt kracht in zichzelf door deze elementen van het leven te gebruiken. Wanneer het moment aanbreekt dat de vlinder gaat vliegen, ziet hij plotseling de wereld vanuit een ander gezichtspunt, een gezichtspunt dat grotere schoonheid biedt en een heel veel bredere kijk op de wereld.

Weetje over vlinders
Vlinders kunnen niet vliegen als hun lichaamstemperatuur minder dan 30 graden is.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn vlindervleugels transparant. De kleuren en patronen die we zien ontstaan door de reflectie van de kleine schubben die er op liggen

Tip: Zorg goed voor de vlinders en geniet langer van hun aanwezigheid met deze vlinder producten.

De totemdier als vlinder is het symbool van vreugde en veiligheid…

Wanneer de vlinder in je leven als gids of totemdier opduikt, kan dit erop wijzen om een conflictsituatie vanuit verschillende perspectieven te bekijken en met zonder oordeel. Dit totemdier staat symbool voor de zachtheid van het zijn en einde van een stress periode.

Deze totemdier nodigt iedereen die hier een band mee heeft uit om plezier en gezelligheid in hun leven te brengen. Vlinders hebben vaak felle kleuren. Daarom worden zij in verband gebracht wat met levenskracht en zuiverheid wordt ervaren. De boodschap van dit totemdier is om meer kleur aan je leven toe te voegen. Misschien is het tijd om jezelf beter uit te drukken en je kleurrijke persoonlijkheid te laten zien.

Lees ook Spirituele betekenis van de kraai

De vlinder en de zielenwereld

Over de hele wereld is de vlinder in veel tradities een symbool van de ziel of de zielenwereld. In de Chinese symboliek kan hij bijvoorbeeld de onsterfelijkheid vertegenwoordigen. Voor de Japanners symboliseert een witte vlinder de ziel van de overledene.

In het oude Griekenland vertegenwoordigen vlinders de geest of de ziel en haar eigenschap van onsterfelijkheid.

Aanroepen van de vlinder diertotem ter ondersteuning

De vlinder is een krachtig dier om aan te roepen als je ondersteuning nodig hebt in tijden van veranderingen, of het nu op het werk is, in een relatie, of als je van binnenuit bezig bent met bewustzijn. De vlinder is een geweldige hulp bij intensieve persoonlijke transformatie, en geeft het proces meer rust en vrijheid.

Het is een inspiratiebron om meer kleur in je leven te brengen en wat minder alles zwaar te voelen. Degenen die de vlinder als totemdier hebben, kunnen van nature geneigd zijn om zich sneller uit te spreken. In hun omgeving meer vreugde en gezelligheid mee te brengen.

Vlinder feitje

Vlinders proeven via hun pootjes.

Zij hebben ogen die bestaan uit 6.000 lenzen en kunnen ultraviolet licht zien.

De meeste volwassen vlinders poepen nooit – ze gebruiken alles om aan energie te komen.

Dromen over vlinders

Bij dromen is onze ziel die met behulp van symbolen met ons communiceert. De klassieke betekenis van een vlinder in je dromen is dat van transformatie. Is de droom begonnen met een rups, een cocon of een vlinder? De sleutel achter de betekenis van de transformatie hangt af in welke fase van het leven de vlinder zich bevindt. Bij de gedachte aan transformatie hoort ook wedergeboorte en transmutatie van energie. De vlinder kan ook symbool staan voor vrijheid, groei en onafhankelijkheid. Tenslotte kan de vlinder maatschappelijk succes betekenen.

Bekijk hier ook de andere spirituele betekenissen

Betekenis van een witte vlinder

Als je een witte vlinder ziet vliegen of in de buurt komt zitten. Weet dan als je er een ziet, dat het tijd is om te verder te “groeien” en “transformatie”.

Misschien ben je hier omdat je witte vlinders steeds ziet? Of dat je je afvraagt wat de “witte” vlinder eigenlijk spiritueel betekent? Ten eerste wil ik het volgende zeggen: het zien van een witte vlinder is een positief voorteken. Welke je ook zag in je droom of in het echte leven geeft aan dat je barrières zult overwinnen.

De witte vlinder is uniek omdat hij verbonden is met zuiverheid, vrede, rijkdom in het leven en spirituele connecties. De witte vlinder geeft de maan aan, in die zin dat de godin van de maan je zal bezoeken, vooral als de vlinder op je is geland geeft het als teken – transformatie, vrede en beter kunnen communiceren.

Spiritueel gezien is het zien van een witte vlinder een spiritueel teken. Zoals ik al zei, wordt de witte vlinder (in de spirituele wereld) geloofd als een teken van de ziel van iemand die is overleden. Het zien van een witte vlinder is een duidelijke aanwijzing dat de spirituele wereld een boodschap voor je heeft en dat je daar dus veel aandacht aan moet besteden, zodat je de boodschap kunt ontvangen en gebruiken. De spiritualiteit van de witte vlinder hangt af van waar hij gezien wordt.

Betekenis gele vlinder

Wanneer we ons richten op de gele vlinder, komt er een extra laag van betekenis naar voren. Geel is een kleur die geassocieerd wordt met vreugde, positiviteit, energie en intellect. Het symboliseert vaak vernieuwing, optimisme en een frisse start. De gele vlinder kan dus worden gezien als een krachtig symbool van hoop, geluk en optimisme in het leven.

Voor sommige mensen kan de verschijning van een gele vlinder een teken zijn van een naderende positieve verandering in hun leven. Het kan een boodschap zijn dat er goede dingen op hun pad komen, dat ze zich kunnen bevrijden van beperkingen en obstakels, en dat er ruimte is voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Het kan ook een herinnering zijn om positieve energie en vreugde in het leven te verwelkomen.

betekenis gele vlinder - spirituele betekenis-zensitivity

Bovendien worden vlinders vaak geassocieerd met spirituele groei en transformatie. Het proces van metamorfose dat een vlinder ondergaat, van rups tot cocon en uiteindelijk tot een prachtige vlinder, wordt vaak gezien als een symbool van onze eigen persoonlijke transformatie. De gele vlinder kan ons eraan herinneren dat verandering en groei mogelijk zijn, zelfs in de meest uitdagende tijden, en dat we de kracht hebben om onszelf te transformeren naar een betere versie van wie we zijn.

Natuurlijk heeft symboliek ook altijd een persoonlijke en subjectieve component. De betekenis van een gele vlinder kan verschillen van persoon tot persoon, afhankelijk van hun eigen overtuigingen, ervaringen en context. Het is belangrijk om naar je eigen intuïtie te luisteren en te reflecteren op wat de aanwezigheid van een gele vlinder voor jou persoonlijk betekent.

Al met al is de gele vlinder een prachtig symbool dat hoop, vreugde, positiviteit en transformatie vertegenwoordigt. Of het nu een teken is van een aankomende verandering, een herinnering aan persoonlijke groei of gewoon een bron van schoonheid en vreugde, de gele vlinder kan ons inspireren om het leven met een open hart en een positieve geest tegemoet te treden.

Is de vlinder jouw totemdier?

Deel je ideeën, ervaringen of tips over de vlinder als totemdier in het onderstaande veld met opmerkingen.

Klantbeoordeling 9,1 - Lid ANVR en SGR

26 reacties op “Spirituele betekenis van een vlinder

 1. Angelique zegt:

  Vandaag tijdens een gesprek met mijn vriendin waarin veel emoties van mij naar voren kwam en we het hadden over de gekke wereld waarin we leven en mensen steeds brutaler worden. Waaronder de ouderen kwam er een icarusblauwtje voor mij vliegen en ging op mijn hand zitten.
  Hij heeft wel 4 minuten wat gedwarreld rondom mij. Ging in mijn nek zitten,op mijn hoofd en vooral op mijn hand. Of het komt door mijn nagel die blauw groen verloop heeft weet ik niet.maar zou graag willen weten wat deze vlinder voor betekenis heeft.

 2. Marjolein zegt:

  Tijdens de begrafenis van mijn moeder, ik was toen 27 en zwanger van mijn eerste kindje, vlogen er diverse witte vlinders rondom haar kist. Sindsdien duiken ze steeds op om mij heen. Ik denk dan dat mijn moeder met me meevliegt.

 3. Renata zegt:

  Ik was aan het mediteren (met light language) en toen ‘zag’ ik kleine vinders via mijn hart omhoog vliegen en ík zag een mooie grote vlinder uit mijn ‘pineal gland ontpoppen. Die sloeg zijn vleugels uit en vloog… heel mooi. Dus nu ben ik aan het googlen wat de vlinder spiritueel betekend, om het nog beter te begrijpen en te voelen.

 4. Carin zegt:

  IN november zat een vlinder op de ruit van mjn voordeur Waar na ik hem in mijn schuur deed. Hier is hij blijven zitten tot half maart, Daar na heb ik hem buiten in de zon gezet waar na hij s weg gevlogen.

 5. Ria Mikkers zegt:

  Hallo, toen ik gisteren zat te zonnen, kwam er een vlinder naast me zitten, in het begin vloog hij weg als ik bewoog. Al snel raakte hij aan me gewend en kwam steeds dichter bij me zitten, ook vloog hij niet meer weg als ik hem zeer dicht naderde met mijn telefoon om foto’s te maken. Toen ik daarmee klaar was kwam hij tot twee keer toe een tijdje op mijn linkeroor zitten. Mooie ervaring, de vlinder vond mij duidelijk geen bedreiging

 6. Jan H zegt:

  Hey ik heb daarjuist een dagpauwoog vlinder op bezoek gehad en even tot mij laten komen, zelf al kreeg ik er een kleine fijne rillingen over me heen. Welke boodschap willen de engelen hiermee doorgeven. Ik zoek al maanden hierover een antwoord? Wie kan die me geven aub…
  Zelf staan er 2 anatala vlinders in men nek getatoeëerd voor een nieuwe stap in men leven te zetten. (Zoveelste al)
  Die veranderingen zijn gestaag maar wel aanwezig. Dankjewel voor dit artikel te kunnen lezen.

 7. Vicky zegt:

  Zonet een dagpauwoog bevrijd van op mijn warme hotelkamer…Hoop dat het niet te koud is voor de tijd van het jaar(het vroor vannacht immers dat het kraakte).alleen vermoed ik dat gewekt worden op hotel door een vlinder niet zonder reden is…zouden andere dimensies bestaan??? Ik heb het raden ernaar..
  Geen enkele andere hotelgast met zulke mooie klacht als die van mij denken ze hier…prachtig dat wel.
  Fijn artikeltje overigens!
  Groet

 8. Amber Ghyselen zegt:

  Ik ga 2oktober samen gaan wonen met mijn vriend en sinds wij de papieren getekend hebben zie ik continu verschillende vlinders, witte,felle,bruin/rood.
  Wat zou dit willen zeggen?!

  • Zensitivity zegt:

   Gefeliciteerd met jullie nieuwe stap. Buitenom dat er nu veel vlinders door het warme weer zijn, geven vlinders vanuit de symboliek aan over een nieuwe start en mooie toekomst. Dat dit niet uit zichzelf komt, je daar ook zelf de hand in hebt om altijd met elkaar in contact te blijven en elkaar de nodige ruimte te geven.

 9. Naal zegt:

  Anderhalve week geleden zag ik 2x achter elkaar een zwarte vlinder in de tuin vliegen. Daar kreeg ik een onbestemd gevoel van (want wat zou t betekenen) en een paar dagen daarna kwam mijn man naar boven naar de kamer van onze dochter met een dode (of bijna dode) zwarte vlinder die hij in onze slaapkamer had gevonden. Ik kreeg er wederom een naar gevoel van. Vooral ook omdat hij in huis was gevonden. Ik probeerde het maar te negeren. Een dag later kwam ik er in de avond achter dat mijn man mij al 5 jaar bedriegt. En toen dacht ik weer aan die vlinders. Was het een teken of toeval?

 10. Marleen zegt:

  Sinds het overlijden van mijn lieve collega waar ik het goed mee vinden kon kwamen er eerst atalanta vlinders voorbij het raam vliegen waar we werken, thuis gekomen zat er een kleine vos vlinder in mijn douche en heb een kleine vos bevrijd uit de kas bij mijn ouders die achter glas zat en graag naar buiten wilde. Ook vliegen er vaak vlinders om mij heen als ik fiets of loop, meestal zijn dit atalanta vlinders.

 11. Petrq zegt:

  Mooi artikel.
  Ik heb met het overlijden van mijn man 20 witte vlinders opgelaten.
  Nu zou hij 70 jaar worden in mei.wij gaan zijn geboorte dag herinneren mrt op laten van witte vlinders..

 12. Evelien zegt:

  Vandaag een vlinder op het strand gevonden. Hij leek dood te zijn maar toen ik hem oppakte bewoog hij toch nog een beetje. Op mijn hand laten liggen en ondertussen nog een stuk verder gewandeld. Hij bleef zitten. Toen ik hem op een hoog duin op een struik neer zette vloog hij weg..

 13. Elma zegt:

  Bijzonder artikel. Ik kom de afgelopen weken regelmatig vlinders van heel dichtbij tegen. Levende vlinders die op mn hand gaan zitten, om me heen dartelen. Vlinder sticker op verkeersbord een opgezette vlinder bij iemand aan de muur thuis en zelfs op tinder… En man met allemaal kleine vlindertjes print op zn overhemd.. Heel vreemd. De afgelopen weken heb ik ook drie vlinders gered en vrijgelaten. Ze zaten vast. Wat betekent dat? Ben nu wel heel benieuwd.

Geef een reactie

error: De inhoud is beschermd!