Kan een lage bloeddruk het risico op dementie verhogen?

kan lage bloeddruk het risico op dementie verhogen-dementie-gezondheidsblog-gezondheid-zensitivity-lage bloeddruk en dementie

Dementie is een aandoening die de wereld nog steeds in de greep houdt. Uit onderzoeken is gebleken dat mensen vanaf middelbare leeftijd, die vaak last hebben van plotselinge lage bloeddruk, meer kans hebben op het ontwikkeling van dementie op latere leeftijd. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en deze is momenteel de zesde voornaamste doodsoorzaak in de Verenigde Staten. Er wordt geschat dat 1 op de 3 Amerikanen sterft aan een vorm van dementie. En dat zal hier in Europa niet veel anders zijn.

Lage bloeddruk

In het nieuwe onderzoek ziet men dat mensen van middelbare leeftijd, die vaak last hebben van plotselinge lage bloeddruk, dus een grote risico lopen op het ontwikkelen van dementie en daarbij ernstige cognitieve achteruitgang oplopen. Dit onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van de Johns Hopkins Bloomberg School in Baltimore. De bevindingen werden gepubliceerd in de Scientific Sessions of Epidemiology and Prevention / Lifestyle 2017 in Portland, OR.
Wat men vaak ervaart bij een chronisch lage bloeddruk is duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid of flauwvallen. Deze tijdelijke, snelle lage bloeddruk noemt men ook wel “Orthostatische Hypotensie” (OH) en kan ernstige schade veroorzaken, doordat er minder bloed naar de hersenen stroomt. – Orthostatische hypotensie is een bloeddrukdaling die ontstaat wanneer men van een liggende naar een staande houding gaat. Het bloed verplaatst zich naar de buik en de benen onder invloed van de zwaartekracht. Het hart wordt hierdoor minder met bloed gevuld. –
Uit eerdere studies is aangetoond dat er een verband is tussen OH en cognitieve stoornissen bij ouderen. Via klinische gegevens uit de studie ‘Atherosclerosis Risk in Communities’ werd deze informatie verkregen. Bij dit onderzoek werden 15.792 mensen onderzocht in de leeftijd van 45 tot 64 jaar.

Patiënten met OH hebben 40 procent meer kans op dementie

In dit nieuwe onderzoek, geleid door Andrea Rawlings, werden de gegevens van 11.503 patiënten gebruikt, die geen historie van hart-en vaatziekten hadden en het ziekenhuis voor het eerst bezochten. Wetenschappers namen bij de patiënten hun bloeddruk op, nadat ze 20 minuten hadden gelegen.
De onderzoekers definieerden OH als een snelle daling van 20 millimeter kwik (mm Hg) of meer in systolische bloeddruk, of 10 mm Hg of hoger in diastolische bloeddruk. Ongeveer 6 procent van de deelnemers (circa 703 personen) voldeden aan deze criteria. Het team bleef de deelnemers ongeveer twee decennia volgen.
Zij vonden dat de patiënten met OH op hun eerste bezoek een 40% hoger risico hadden op het ontwikkelen van dementie dan de OH-vrije mensen. Patiënten met OH hadden ook 15 procent meer cognitieve afname.
“Hoewel deze onderzoeken relatief zijn, zijn de gevolgen op langere termijn wel belangrijk om te volgen. We hebben geconstateerd dat mensen, die door middel van orthostatische hypotensie op middelbare leeftijd, 40 procent meer kans hebben om dementie te ontwikkelen dan die dat niet hebben. Het is een belangrijke uitslag en we moeten dit blijven onderzoeken.”

Meer onderzoek nodig

Aangezien dit omderzoek nog in kinderschoenen staat, kunnen onderzoekers geen oorzaak of een verband vaststellen c.q. verklaren of OH een indicatie is van een andere ziekte die verantwoordelijk is voor de cognitieve afname. Zij veronderstellen echter dat de plotselinge afname in de bloedtoevoer naar de hersenen een rol kan spelen. De hoofdonderzoeker van het onderzoek erkent ook de beperking van het onderzoek, die voortvloeit uit het niet weten of de patiënten sporadisch last van OH hadden, of over een lange periode steeds terugkerende symptomen hadden.
“Het identificeren van risicofactoren voor cognitieve achteruitgang en dementie is belangrijk om te begrijpen wat de progressie in de ziekte is en het herkennen van de personen met de meeste risico geeft ons mogelijkheden om strategieën voor preventie en interventie te onderzoeken,” zegt Rawlings. “Dit is een van die factoren die het onderzoeken waard zijn.”

Klantbeoordeling 9,1 - Lid ANVR en SGR

Geef een reactie

error: De inhoud is beschermd!